MonumentWaar zijn alle
Monumenten

Delft is een oude stad in Holland. Delft heeft een historische binnenstad en ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot industriestad, maar is nu vooral een kenniscentrum vanwege de technische universiteit. Tijdens de gouden eeuw was Delft een van de belangrijkste steden van Holland. In de nederlandse geschiedenis is Delft vooral bekend vanwege Willem van Oranje die er vanaf 1572 heeft gewoond en er in 1584 werd vermoord. De Oranjes worden sindsdien traditioneel in Delft bijgezet in de Nieuwe Kerk. In de oude binnenstad zijn veel mooie oude huizen bewaard gebleven. De meeste van deze huizen zijn van na de stadsbrand van 1536. Ook werd in 1654 een groot deel van de stad verwoest door de Delftse donderslag. Dit was een ontploffing van een buskruit opslagplaats op de plaats waar nu de Paardenmarkt is.

Tegenwoordig komen veel toeristen naar Delft voor een dagje uit of langere vakantie. Zij komen voor de historische binnenstad en het Delfts Blauw aardewerk.

Delft ligt in de provincie Zuid-Holland en is onderdeel van de gemeente Delft. In Delft zijn 665 rijksmonumenten te vinden. Dit zijn woningen of andere gebouwen met een bijzondere architectuur of zijn vanuit historisch oogpunt belangrijk. Veel van deze monumenten zijn interessante bezienswaardigheden en nemen een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Delft. Als je een dagje uit naar Delft gaat, dan is het wellicht de moeite waard één of meer van de monumenten te bezoeken. Let erop dat niet elk monument dat op deze site staat ook te bezoeken is.

In Delft zijn maar liefst 85 straten met monumenten:

Ook zijn er maar liefst 41 monumenten in deze plaats zonder adres: