MonumentWaar zijn alle
Monumenten

De stad Dordrecht ontstond aan het riviertje de Thure te midden van veenmoerassen. Dordrecht is voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg eind 12e eeuw stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad. Het was toen een van de zes grootste steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.

De stad telt zo'n 900 rijksmonumenten en meer dan 650 gemeentelijke monumenten. Ook zijn er twee beschermde stadsgezichten: Rijksbeschermd gezicht 19e-eeuwse Schil Dordrecht en Rijksbeschermd gezicht Dordrecht. Langs de oude havens staan een aantal historische koopmanshuizen. Bijzonder zijn de circa 50 huizen met Dordtse gevel, een eigen geveltype dat in de 16e eeuw werd gebouwd. Zo'n Dordtse gevel is een trapgevel die verder wordt gekenmerkt door rondbogen boven de vensters, waarvan de nis vaak met een driepas of een zogenaamde drielobboog is versierd. Een aantal kopjes is ter versiering aangebracht en meestal heeft de gevel boven de onderpui nog twee verdiepingen.

Dordrecht ligt in de provincie Zuid-Holland en is onderdeel van de gemeente Dordrecht. In Dordrecht zijn 858 rijksmonumenten te vinden. Dit zijn woningen of andere gebouwen met een bijzondere architectuur of zijn vanuit historisch oogpunt belangrijk. Veel van deze monumenten zijn interessante bezienswaardigheden en nemen een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Dordrecht. Als je een dagje uit naar Dordrecht gaat, dan is het wellicht de moeite waard één of meer van de monumenten te bezoeken. Let erop dat niet elk monument dat op deze site staat ook te bezoeken is.

In Dordrecht zijn maar liefst 102 straten met monumenten:

Ook zijn er 38 monumenten in deze plaats zonder adres: